Kwas chlebowy dynamicznie wraca na rynki

Polacy coraz częściej sięgają po Razowy Kwas Chlebowy - zdrową alternatywę dla słodzonych i przepełnionych sztucznymi dodatkami napojów gazowanych - wynika z raportu sprzedaży przeprowadzonego przez Nielsena dla firmy Van Pur.

Kategoria kwasu chlebowego rozwija się dynamicznie - na przestrzeni lat 2012-2014 odnotowano znaczny wzrost sprzedaży tej kategorii, zarówno w ujęciu wolumenowym, wartościowym jak i ilościowym. Rynek kwasu chlebowego jest bardzo skoncentrowany - skupia się wokół 5 głównych producentów. Wśród nich niekwestionowanym liderem jest firma Van Pur odpowiadająca za 67,8% wartości sprzedaży wielkościowej w tej kategorii w okresie czerwiec-lipiec 2014 .

"Od kilku lat jesteśmy świadkami rozwoju pozytywnego trendu w odżywianiu Polaków - zaczynamy jeść coraz zdrowiej, dostrzegając związek między tym co jemy, a jak się czujemy i wyglądamy. Zwiększa się świadomość tego jakie produkty powinno się wybierać - potwierdzają to rosnące wyniki sprzedaży Razowego Kwasu Chlebowego będącego naturalną alternatywą dla słodkich napojów gazowanych pełnych chemicznych dodatków" - mówi Anna Glina, Brand Manager marki Razowy Kwas Chlebowy.

Reklama

Napój najczęściej trafia do koszyków klientów średnich sklepów spożywczych, na drugim miejscu uplasowały się supermarkety .Razowy Kwas Chlebowy w większości rejonów kraju przez długi czas był napojem zapomnianym i niedocenianym. Dużą popularnością cieszył się on zawsze na Podlasiu, stanowiąc element codziennego jadłospisu.

Razowy Kwas Chlebowy to naturalny, słodowy napój gazowany, inspirowany tradycyjną recepturą. Powstaje z krystalicznej wody i słodów: żytniego i jęczmiennego. To właśnie dzięki zawartości zbóż napój ma charakterystyczny lekki posmak chleba z delikatną nutą karmelu i wyczuwalnym posmakiem czekolady. Napój nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów.

Główni Producenci kwasu chlebowego to: Van Pur, Alosa, Gubernija, Lidzki, Augustowiank.

_ _ _ _ _ _ _

Jak zrobić kwas chlebowy?

Kwas chlebowy może być warzony na bazie słodu lub chleba, kluczowym elementem procesu są drożdże. Bazą prawdziwego kwasu są wszystkie wartościowe substancje zawarte w zbożu lub chlebie, czystej wodzie i kwasie mlekowym oraz witaminy z grupy B.

Możesz przyrządzić kwas własnoręcznie w domu. Potrzebujesz do tego dobrego przepisu. Przykładowe proporcje wyglądają tak: bochenek suchego chleba razowego 1 kg; suchy chleb żytni 50 dag; cukier 0,5 kg; woda 10 litrów; drożdże 3-4 dag.

Gotujemy wodę i wrzucamy do niej chleb, otrzymany roztwór odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy go, a chleb wyciskamy przez gazę. Dodajemy cukier i drożdże oraz dolewamy przegotowanej wody (to ważne, że przegotowanej, by drożdże rozpoczęły proces fermentacji), do pojemności 10 litrów. Zostawiamy na kolejną dobę.

Zbieramy "zawiesinę" z górnej warstwy, ponownie przecedzamy i rozlewamy do butelek, do każdej z nich wrzucając rodzynki (kilka sztuk). Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Kwas jest gotowy do picia, gdy rodzynki wypływają do góry. Gdy już nabierzemy wprawy można oczywiście eksperymentować z dodatkami "smakowymi" - nie tylko rodzynkami, ale też cytrynami, żurawiną itp.

Pracy nie jest specjalnie dużo, ale kwas chlebowy musi "swoje odstać", by nabrać swojego charakterystycznego smaku. Łatwiej kupić gotowy kwas chlebowy w najbliższym sklepie. Smaczny kwas chlebowy produkowany komercyjnie (nie w warunkach domowych) powstaje wyłącznie z naturalnych składników - źródlanej wody oraz słodów: żytniego i jęczmiennego. Ten orzeźwiający napój nie zawiera konserwantów, nie jest sztucznie dosładzany i barwiony. Jest też naturalnie delikatnie gazowany. Niepowtarzalny smak zawdzięcza zbożom oraz - w wersjach smakowych - naturalnym sokom owocowym: żurawinowemu i śliwkowemu.

Tradycyjny kwas chlebowy kojarzony jest głównie ze Wschodem (narodowy napitek Rosjan Białorusinów czy Ukraińców). Wiele źródeł podaje, że już w X wieku znali go również Słowianie. Co jednak w Rosji, na Ukrainie czy Białorusi doceniane jest już od wielu wieków, do Polski trafiło w okresie międzywojennym.

Dowiedz się więcej na temat: napoje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »