Produkcja piwa od dawna odgrywa znaczną rolę gospodarczą - ekspert

- Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa - ok. 140 l rocznie na osobę - wypijają Czesi; w Polsce tradycje picia tego alkoholu są długie, wielkim piwoszem był m.in. Chrobry - mówi dr Sławomir Kuźmar z UEK w Poznaniu.

Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji - Egiptu czy Mezopotamii.

- Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych - powiedział dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

W okresie rewolucji przemysłowej piwo przyczyniło się do rozwoju technologii chłodzenia. - Powstanie naszej współczesnej lodówki związane jest właśnie z urządzeniami do produkcji piw dolnej fermentacji - wskazał ekspert.

Reklama

W jego ocenie również obecnie piwo i jego produkcja odgrywa znaczną rolę gospodarczą. - Z jednej strony są to dość pokaźne dochody podatkowe, z drugiej strony - w branży piwowarskiej i w branżach powiązanych z nią pracuje bardzo dużo osób - zaznaczył.

Jak stwierdził dr Kuźmar, koszt produkcji piwa jest stosunkowo niewielki - stanowi ok. 10 proc. ceny. Więcej pochłania marża sprzedawców, marże hurtowe - ok. 20 proc. Na marketing, reklamy, transport przeznaczane jest aż 30 proc. z ceny pojedynczej butelki. Największy udział w koszcie złocistego trunku mają podatki - to ok. 40 proc. (w postaci podatku VAT i akcyzy).

- Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię. Pierwsze dokumenty świadczące o produkcji piwa pochodzą już z kroniki Galla Anonima. Opisał on historię, w której Piast (jeden z przodków Mieszka I - przyp. PAP) poczęstował swoich gości piwem przygotowywanym specjalnie na postrzyżyny swojego syna Siemowita. Także Bolesław Chrobry znany był ze swojego zamiłowania do tego trunku - nazywany był piwoszem i swoich gości, którzy przyjeżdżali na dwór królewski podejmował właśnie tym trunkiem - mówił dr Kuźmar.

Rocznie na świecie produkuje się ok. 2 mld hektolitrów piwa. - Ta wielkość zbyt wiele nam nie mówi, dlatego można powiedzieć, że jest to ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi rocznie - stwierdził ekspert.

- Najwięcej piwa wypijają Czesi - jest to ok. 140 l rocznie na każdego mieszkańca. Na kolejnym miejscu są mieszkańcy Seszeli, którzy wypijają ok. 120 l, później Niemcy i Austriacy ok. 110 l, Namibijczycy i Polacy plasują się na kolejnej pozycji z konsumpcją na poziomie ok. 100 l na każdego mieszkańca - wyliczył dr Kuźmar. - O rosnącej popularności piwa w Polsce świadczy fakt, że ubiegłym roku pojawiło się 1,5 tys. nowych piw, rok wcześniej było to nieco ponad tysiąc - wskazał.

- Od kilkudziesięciu lat można zaobserwować trend polegający na odchodzeniu konsumentów od spożywania piw masowych, produkowanych przez wielkie koncerny na rzecz rzemieślniczych, kraftowych. Także w Polsce od kilku lat widać rewolucję - powstaje wiele małych browarów. Produkowane przez nie piwo znacząco różni się od popularnych marek - podsumował.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »