Jogurtem w depresję

Środa, 15 marca

Bakterie Lactobacillus dodawane do jogurtów, poprzez regulację mikrobiomu jelitowego zmniejszają symptomy depresji – takie są konkluzje z badań in vivo prowadzonych w USA.

Zespół naukowców z University of Virginia pracujący pod kierownictwem dr Albana Gaultiera badał zależność mikrobiomu jelitowego i objawów depresyjnych na mysim modelu in vivo. Według pierwszych wyników badań opublikowanych w "Nature" zmniejszenie niedoborów bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus poprawia funkcjonowanie myszy z depresją.

Depresję prowokowano wystawiając myszy na działanie silnego stresu. Symptomy choroby powiązane były ze zmniejszaniem się ilości bakterii kwasu mlekowego w układzie pokarmowym. Badacze wiec spróbowali odwrócić tą tendencję podając myszom pokarm zawierający Lactobacillus. Spowodowało to niemal całkowite ustąpienie objawów depresji.

Badania wykazały iż bakterie te wpływają na metabolizm kinureniny - związku organicznego, powodującego zaburzenia afektywne. Im mniej Lactobacillus tym wyższy był poziom kinureniny, co prowokowało wystąpienie objawów depresji, im więcej bakterii - ilość kinureniny spadała, a objawy zanikały. Naukowcy prowadzą obecnie badania nad metabolizmem kinureniny w organizmie ludzkim - konieczne jest sprawdzenie czy w dość prosty sposób, poprzez podawanie Lactobacillus, można zmniejszyć kliniczne objawy depresji u ludzi.

MM

INTERIA.PL

Podziel się