Dłużej śpisz, lepiej się odżywiasz

Środa, 31 stycznia (09:00)

Mniej cukrów i węglowodanów zjadają ludzie, którzy śpią dłużej - twierdzą naukowcy brytyjscy.

Zespół naukowców z King’s College London, kierowany przez dr Wendy Hall prowadził badania nad związkiem snu z dietą. Wybrana grupa 42 ochotników została podzielona na dwie części: jednej z nich doradzono w jaki sposób przedłużyć swój sen o 90 minut (relaksujące nawyki, unikanie nadmiernego głodu lub nasycenia, nie spożywanie kofeiny i napojów energetycznych), zaś drugiej 21 osobowej grupie takich wskazówek nie dano.

W grupie, której takich wskazówek udzielono 86 proc. zaczęło spędzać więcej czasu w łóżku, a mniej więcej połowa zaczęła spać dłużej. Co ciekawe, zmieniła się też jej dieta: średnie spożycie cukru spadło o 10 g na dobę (przy czym uwzględniono cukier całkowity, a więc znajdujący się też w produktach przetworzonych, jak soki owocowe, miód, syropy). Grupa ta spożywała też znacząco mniej węglowodanów, w stosunku do grupy kontrolnej.

Jest to potwierdzenie badań z 2011 roku według których w grupie 1500 osób, analizowanych przez 6 lat, stwierdzono iż osoby otyłe spały po 6,3 godziny średnio, zaś te z mniejszą masą ciała - po 7,2 godziny.

MM

INTERIA.PL

Podziel się