Zupa serowa

Prosty przepis na sycącą zupę

Zupę możesz ponadać np. z grzankami
Zupę możesz ponadać np. z grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • trzy  trójkąciki serka topionego
  • 15 dag sera żółtego
  • półtora litra rosołu
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 10-15 dag wędzonej szynki
  • polędwicy lub boczku
  • duża cebula

Przygotowanie:

1. Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.

2. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.

3. Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw. Podaj np. z grzankami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas