Chrupiące mielone z kaszą gryczaną
Prosty przepis na pyszny obiad
Mięso mielone123RF/PICSEL
Składniki:
- pół kg serc drobiowych
- 40 dag kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- cebula
- masło
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
1. Serca oczyść, włóż do rondla, zalej wodą nieco powyżej serc, dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, wsyp łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości około 20 minut. Odcedź, ostudź.
2. Kaszę zalej wodą tak, by była nią przykryta, posyp solą. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przykryj, odstaw.
3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Czosnek obierz. Serca zmiel w maszynce z cebulą i czosnkiem. Dodaj kaszę, wbij jajko, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Z masy uformuj okrągłe płaskie kotlety, obtocz w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety (ok. 15 minut). Osącz.