Chrupiące mielone z kaszą gryczaną

Prosty przepis na pyszny obiad

Mięso mielone
Mięso mielone123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg serc drobiowych
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • cebula
  • masło
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie:

1. Serca oczyść, włóż do rondla, zalej wodą nieco powyżej serc, dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, wsyp łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości około 20 minut. Odcedź, ostudź.

2. Kaszę zalej wodą tak, by była nią przykryta, posyp solą. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przykryj, odstaw.

3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Czosnek obierz. Serca zmiel w maszynce z cebulą i czosnkiem. Dodaj kaszę, wbij jajko, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Z masy uformuj okrągłe płaskie kotlety, obtocz w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety (ok. 15 minut). Osącz.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas