Chutney z czerwonych śliwek

Chutney to gęsty sos używany głownie w kuchni indyjskiej. Choć jest przygotowywany z owoców, a swoją konsystencją przypomina konfiturę, doskonale pasuje do mięs i serów.

Chutney
Chutney123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,2 kg dojrzałych czerwonych śliwek
  • 2 średnie jabłka
  • 150 g rodzynek
  • 400 ml octu winnego
  • 250 g brązowego cukru
  • laska cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka
  • ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wydryluj śliwki, pokrój je na ćwiartki i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) i resztę składników.

Gotuj, mieszając, na wolnym ogniu, aż śliwki zaczną się rozpadać.

Zmniejsz ogień, wyjmij laskę cynamonu. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj do czasu, mieszając, aż sos się zredukuje i zacznie nabierać konsystencji konfitury.

Przełóż gorący chutney do gorących, słoiczków. Pasteryzuj 15 minut.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas