Ryż z jabłkami

Pamiętasz ten smak?

Ryż podaj z bitą smietaną
Ryż podaj z bitą smietaną123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 2 dag masła
  • szczypta soli
  • 70 dag kwaśnych jabłek
  • pół szklanki cukru
  • mielony cynamon
  • masło do formy

Przygotowanie:

1 Ryż opłucz w dużej ilości zimnej wody. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wrzącej wody. Włóż masło, wsyp szczyptę soli. Zamieszaj, nakryj i ugotuj.

2 Jabłka obierz i drobniutko pokrój lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp cukrem, cynamonem i wymieszaj.

3 Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ryżu, na to trochę jabłek, posyp cynamonem. Włóż ryż i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być ryż. Zapiekaj 30 minut w temp. 160˚C. Podaj z bitą śmietaną

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas