Śledź pieczony

Od wieków króluje na polskich stołach.

Warto częściej włączać śledzia do naszego menu
Warto częściej włączać śledzia do naszego menu 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 tuszek śledzia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • płatki chilli
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Szparagi umyj, usuń twarde końce. Cytryny sparz wrzątkiem, jedną pokrój w plastry. Papier do pieczenia podziel na osiem takich części, abyś mogła zawinąć w nie rybę. Śledzia ponacinaj, natrzyj solą i pieprzem. Na kawałkach papieru układaj rybę, do każdej włóż po plastrze cytryny i kilka gałązek tymianku, posyp chilli.

2. Koło ryby ułóż po kilka szparagów. Rybę zawiń w papier jak cukierka, pakieciki układaj na blasze. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Rybę udekoruj pozostałą cytryną.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas