Risotto z groszkiem i boczkiem

Trzeba je zjeść od razu po przygotowaniu. Jest takie dobre, że nie ma z tym problemu.

Risotto
Risotto123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag ryżu arborio
  • ok. 1,5 litra bulionu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 7 g boczku
  • 18 dag groszku z puszki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 dag parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:1. Groszek osącz. Boczek pokrój w paski, zrumień, zdejmij z patelni, tłuszcz zachowaj. Na tłuszczu zeszklij posiekany czosnek. Wsyp ryż, smaż do zeszklenia. Wlej wino, odparuj. Mieszając, dolewaj po trochu gorący bulion, aż cały się wchłonie, a ryż będzie miękki.2. Dodaj boczek, groszek, masło, sok i skórkę z cytryny, parmezan. Wymieszaj, zdejmij z palnika. Dopraw pieprzem i ew. solą.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas