Mięsa i marynaty do mięs

Doskonałe na grilla.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 cebula (ok. 100 g),
- 2 gałązki majeranku, 250 ml białego wytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 250 ml jasnego piwa,
- 2 łyżki grubej, słodkiej musztardy,
- 1 papryczka chili,
- 200 ml jasnego sosu sojowego,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- imbir,
- 6 plastrów (po ok. 70 g) boczku,
- 6 steków z karkówki (po ok. 70 g),
- 3 piersi z kaczki (po ok. 150 g)

Przygotowanie:

Na marynatę do boczku: cebulę obrać i pokroić na krążki. Majeranek umyć, oberwać z łodyżek i drobno pokroić. Białe wino zmieszać majerankiem doprawić solą i pieprzem, dodać olej i pokrojoną cebulę.
Na marynatę do karkówki: rozmaryn umyć, listki oberwać. Piwo wymieszać z musztardą i rozmarynem.
Na marynatę do piersi z kaczki: umytą papryczkę chili przekroić na pół, wypestkować i pokroić w kostkę. Sos sojowy, miód, chili i imbir wymieszać i dobrze posolić. Mięso umyć i osuszyć. Piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Plastry boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym lub czosnkowym.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 2730 kJ/652 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas