Kostki ananasowo-czekoladowe

Wtorek, 7 grudnia 2010 (11:20)

Z masą marcepanową.

Składniki na 40 sztuk:

- 3 jajka,
- 125 g cukru,
- 100 g maki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 200 g kandyzowanego ananasa,
- 300 g masy marcepanowej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki likieru kokosowego,
- 4 łyżki konfitury ananasowej,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 10 g kandyzowanego mango,
- 50 g tłuszczu kokosowego,
- łyżka kakao

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywna pianę, dosypać cukier. Wmieszać żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy na przemian z mlekiem. Blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 12 minut. 100 g ananasa drobno posiekać. Masę marcepanową,cukier puder, likier kokosowy i ananasa wyrobić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut i wyrównać nożem.
Marcepan rozwałkować (26x30 cm). Konfiturę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody. Jedną trzecią ciasta odciąć. Większą część ciasta posmarować połową konfitury, nałożyć marcepan i posmarować pozostałą częścią konfitury. Ciasto przeciąć, kawałki ułożyć jeden na drugim, na samej górze ułożyć wcześniej odcięty kawałek ciasta. Całość zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem kokosowym w gorącej kąpieli. Ciasto ostrożnie pokroić na kawałki o wymiarach 3x3 cm, a następnie polać czekoladą. Kostki oprószyć kakao, dekorować kawałkami kandyzowanego ananasa i mango.

Smacznego

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość