Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

Ciasta z jabłkami są pyszne, a ich przygotowani zajmuje kilka chwil
Ciasta z jabłkami są pyszne, a ich przygotowani zajmuje kilka chwilPicsel123RF/PICSEL
Ciasta z jabłkami są pyszne, a ich przygotowani zajmuje kilka chwil
Ciasta z jabłkami są pyszne, a ich przygotowani zajmuje kilka chwilPicsel123RF/PICSEL

Krucha tarta z gruszkami

nadzienie: 80 dag gruszek, szkl. słod. śmietanki 18 proc., 20 dag serka homogeniz., 20 dag cukru, cytryna, 4 jajka; ciasto: 30 dag mąki, kostka masła, 2/3 szkl. cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaś. śmiet., szczypta soli, płatki migdałowe

- Przygotuj nadzienie: śmietankę wymieszaj z serkiem, cukrem, skórką startą z cytryny i jajkami. Obrane gruszki przekrój, usuń pestki. Wypukłą stronę ponacinaj

- Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Chłodź 30 minut. Rozwałkuj i wylep natłuszczoną i oprószoną bułką formę do tarty. Upiecz w piekarniku (200°C) na słomkowy kolor (10- 15 min). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180°C) jeszcze 30-40 min. Ostudź i udekoruj np. miętą lub melisą oraz malinami

Piernik jabłkowo-gruszkowy

nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz., 1/2 szkl. płynnej jasnej melasy, 1,5 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku, 1/4 łyżeczki miel. Goździków, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 szkl. wrzątku, jajko

- Owoce obierz, pokrój na kawałki (w kostkę), usuwając wcześniej gniazda nasienne. Zalej winem i wodą w garnku, zasyp cukrem. Podgrzewaj, aż płyn zacznie parować, zmniejsz ogień, by owoce się nie przypaliły i duś do miękkości (ok. 10 min.) Zdejmij z ognia

- Naszykuj ciasto: utrzyj masło z cukrem. W małej miseczce połącz sodę z melasą. Do drugiej dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Przelej melasę do masła utartego z cukrem, wymieszaj. Dodawaj do masy małymi porcjami sypkie składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodaj jajko. Nałóż do wyłożonej papierem formy cienką warstwę ciasta, upiecz (ok. 15 minut). Następnie ułóż owoce, wyrównaj. Pokryj je pozostałą częścią ciasta. Piecz przez 35-40 minut (sprawdzaj ciasto patyczkiem, czy jest gotowe - powinien być suchy)

- Piernik jabłkowo-gruszkowy podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, ozdobiony np. lukrem lub posypany płatkami migdałowymi

Ciasto drożdżowe z gruszkami

3-4 gruszki, 50 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, jajko i 2 żółtka, szkl. mleka, 10 dag masła, łyżka oleju , 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka do drożdży, szczypta soli, ew. listki mięty lub melisy do ozdoby i cukier puder do posypania ciasta

- Przygotuj ciasto: masło roztop, a następnie dodaj do niego łyżkę oleju. Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Jajko i 2 żółtka ubij z cukrem, dodaj szczyptę soli i przez chwilę ubijaj. Następnie wszystkie składniki dodaj do przesianej mąki i wymieszaj łyżką (koniecznie drewnianą, a nie metalową) i pozostaw w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia

- W czasie, gdy ciasto drożdżowe rośnie, umyj, osusz i obierz gruszki, następnie pousuwaj z nich gniazda nasienne, a owoce pokrój na niewielkie kawałki (np. na szesnastki)

- Gdy ciasto podrośnie (najlepiej, by podwoiło swoją objętość), wyłóż je do prostokątnej, natłuszczonej formy o wymiarach 28x40 cm (ewentualnie wy-łożonej papierem do pieczenia). W ciasto powkładaj kawałeczki gruszek obtoczone w mące

- Piecz w temperaturze 190°C przez około 40 minut (gdy wierzch nabierze złotego koloru, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

- Ciasto podaj owocami na dół (odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą

Kruchy placek z jabłkami

25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel. orzechów laskowych, 5 dag mąk, 20 dag masła, 10 dag cukru, 3 żółtka, sól; nadzienie: 1 kg jabłek, 10 dag rodzynek, 20 dag brąz. cukru, 5 dag masła, rum , cytryna, cynamon, czekolada

- Musli rozgnieć wałkiem, wymieszaj z orzechami oraz mąk , a następnie posiekaj z miękkim masłem. Dodaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut w lodówce

- Ciastem wylep natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę o średnicy ok. 28 cm. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj pergaminem i obciąż, wysypując na pergamin groch, po czym upiecz na rumiano w piekarniku w 180°C (ok. 15-20 minut). Następnie usuń pergamin z grochem

- Rodzynki umyj, osusz, skrop rumem (wystarczy mały kieliszek), odstaw, by namiękły. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej masło, włóż na nie jabłka, podsmaż z obu stron, posyp cukrem i cynamonem. Część podsmażonych jabłek odłóż, pozostałe podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj i duś na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj rodzynki, ostudź. Przed podaniem masę jabłkową rozłóż na cieście. Udekoruj odłożonymi cząstkami jabłek, orzechami. Zrób na placku "zygzaki" z rozpuszczonej czekolady

Szarlotka z kratką z ciasta

na ciasto: jajko, 16 dag masła, 10 dag cukru, 40 dag mąki pszennej, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta cynamonu; na nadzienie: 1 kg jabłek, 4-5 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu

- Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodaj posiekane, zimne masło i wbij jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie delikatne i gładkie. Ciasto uformuj w 3 kulki. Dwóch użyj do wyłożenia dna oraz boków formy o średnicy 22 cm, a 3 kulkę włóż do lodówki na 30 minut. Spód w formie ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmij formę z ciastem z piekarnika, ale go nie wyłączaj

- Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a miąższ pokrój w średnią kostkę, posyp

cukrem i zostaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj do jabłek cynamon i starannie wymieszaj. Gotowe jabłka wyłóż na podpieczony spód ciasta, a na wierzchu ułóż kratkę zrobioną z trzeciej, odłożonej kulki ciasta (ciasto rozpłaszcz, a następnie powycinaj z niego paski na szerokość i długość formy nożem lub radełkiem)

- Szarlotkę włóż ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut, do chwili, gdy kratka się zrumieni. Ciasto odstaw do ostudzenia, po czym posyp cukrem pudrem, ew. udekoruj miętą

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas