Jak ubić pianę z białek?

Ta z pozoru prosta czynność potrafi sprawić sporo kłopotów.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

1.       W czym?

Metalowe, szklane lub porcelanowe miski będą odpowiednie do ubijania piany. Unikaj naczyń plastikowych.  Miska powinna być czysta i sucha  (nie może być tłusta). Piana z białek doskonale ubija się w naczyniach miedzianych, należy ją jednak szybko przełożyć zaraz po ubiciu.

2.       Jajka

Białka z jajek w temperaturze pokojowej ubijają się szybciej. Należy  dokładnie oddzielić  białka od żółtek, jeśli żółtko dostanie się do białka, piana nie ubije się.

3.       Dodatki

Odrobina octu (a także cytryny, kwasku cytrynowego lub rzadko w Polsce stosowanego wodorowinianu potasu) stabilizuje białko i ułatwia ubijanie piany.

Woda - niektóre przepisy zalecają niewielki dodatek wody, aby zwiększyć objętość piany. Wody należy dodawać ostrożnie - zbyt duża ilość sprawi, że piana się nie ubije. Piana z wodą jest słabsza od piany z samych białek.

Cukier -  jeśli wg przepisu  pianę ubija się z cukrem,  należy najpierw nieco ubić pianę (nie dosypywać przed ubijaniem), a następnie stopniowo, ostrożnie dodawać cukier. W taki sam sposób postępuje się w przypadku piany ubijanej z budyniem lub kisielem.

Tłuszcz - nawet najmniejszy dodatek tłuszczu sprawi, że piana się nie ubije.

Sól - chociaż wiele przepisów zaleca dodawanie odrobiny soli do białek, to w rzeczywistości sól destabilizuje pianę i lepiej dodać ją do suchych składników.

4.       Proces ubijania

Piane można ubijać za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki. Należy zwracać uwagę na stopień ubicia wymagany w przepisie. Nie zawsze wymagana jest piana ubita na sztywno (piana ubita na sztywno nie wypadnie z miski nawet jeśli obrócimy ja do góry nogami).  Zbyt długie upijanie sprawi, że piana opadnie.

5.       Co z ubitą pianą?

Ubitą pianę należy użyć jak najszybciej, zanim pęcherzyki powietrza popękają i piana podejdzie płynem. Z pianą należy postępować ostrożnie - delikatnie nakładamy,  mieszamy.

IG

Smacznego
 123RF/PICSEL
Smacznego
 123RF/PICSEL

IG

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas